Inici / Inici » Ciutats Pilot » Berlín

Berlín

A Berlín només s’aplicarà la monitorització patògena en línia, la modelització de dispersió de contaminants i el KDSS. El control de la infraestructura d’aigües residuals a Berlín es farà fora de línia.

El context territorial

La ciutat de Berlín està situada al nord-est d’Alemanya. El 2018, la ciutat comptava aproximadament amb 3,75 milions d’habitants, en una superfície de 892 km². L’elevació oscil·la entre els 34 i els 122 m. La precipitació mitjana anual és de 580 mm anuals. Les aigües superficials cobreixen uns 60 km² de la zona de la ciutat. Una particularitat de Berlín és que els rius locals Spree i Havel experimenten crescudes periòdiques, de manera que mostren característiques alternatives de rius i llacs. En aquests indrets, els ciutadans s’hi poden banyar i fer altres activitats recreatives, que són cada vegada més populars.

La gestió del cicle urbà de l’aigua

L’empresa de propietat pública berlinesa Berliner Wasserbetriebe (BWB) fa una gestió centralitzada de les diferents àrees del cicle de l’aigua de la ciutat, com ara el sistema de sanejament de depuració d’aigües residuals i la gestió de xarxes de drenatge i aigües subterrànies. El sistema hídric de Berlín es descriu sovint com un cicle parcialment tancat, ja que les aigües superficials, que serveixen de recipient per a les aigües residuals tractades, s’utilitzen parcialment per a la recàrrega d’aigües subterrànies i la filtració de dipòsits per augmentar els recursos d’aigua potable.

Per tant, la gestió integrada del drenatge urbà, del tractament d’aigües residuals i de la producció d’aigua potable és un component inevitable del subministrament de la ciutat. Les descàrregues de les OSC del sistema de clavegueram es produeixen entre 20 i 30 vegades l’any, afectant potencialment algunes de les 29 zones de bany de Berlín. Les autoritats sanitàries (LAGeSo) són responsables de la gestió d’aquestes aigües. BWB rep informació sobre les OSC mitjançant sensors de nivell d’aigua a les principals estacions de bombament de Berlín.

Des de 2018, es compta amb un nou model de predicció, desenvolupat a KWB, que dóna suport a les autoritats proporcionant prediccions diàries sobre la qualitat prevista de les aigües de bany als indrets més vulnerables. Les mesures per reduir el nombre d’OSC inclouen desconnectar zones impermeables del sistema combinat, activar i construir dipòsits d’emmagatzematge addicionals a la xarxa de clavegueram combinada i al costat de les EDAR existents, així com optimitzar les estratègies de control.

La ubicació dels equips

Els equips de mesura del projecte a Berlín es troben al testfilter de FLUSSBAD e.V., a Sophienwerder (una estació de mesura del Senat de Berlín), i al riu Havel, a prop del pont Heerstraße.